Arbeidsmigranten

Het voelt een beetje decadent dat ze zo hard voor ons werken.
De afgelopen winter gingen alle straten van Zierikzee op de schop. Een strak geplande operatie waarbij met verschillende ploegen bestrating werd verwijderd, sleuven werden gegraven, glasvezel werd gelegd en vervolgens de straten weer netjes werden dichtgemaakt. Terwijl wij binnen lekker achter de computer zaten werd buiten gebuffeld, weer of geen weer. Straks als alles is aangesloten kunnen we gebruikmaken van nóg sneller internet. We brengen de mannen, voor het grootste deel afkomstig uit Oost Europa, af en toe een kopje koffie en danken ze hartelijk voor het harde werk. We communiceren in gebrekkig engels, het voelt een beetje decadent dat ze zo hard voor ons werken. We zien op steeds meer plekken dat werk door mensen uit het buitenland wordt gedaan, we lijken zelfs niet meer zonder hen te kunnen. Vaak werken ze uit het zicht zoals in de tuinbouw of in slachterijen maar ze werken ook vaak op de vrachtwagen in de horeca of in de bouw.
Goede mix
Vaak gaan mensen voor het avontuur een tijdje naar het buitenland, dat heb ik zelf ook gedaan na mijn studie, een heerlijke tijd. Je ontmoet mensen uit andere culturen en verdient een beetje geld in een ontspannen sfeer. Voor hen is Schouwen-Duiveland een ideale bestemming; zon, zee en strand, wat wil je nog meer?! Zolang er een goede mix is van ‘lokalen’ en ‘buitenlanders’ werkt dit prachtig.
Voorrecht
Maar in het geval van bijvoorbeeld de glasvezelleggers ligt het denk ik toch wat anders. Waarom doen we dat werk niet zelf? Halen we onze neus ervoor op of is het een baantje waarvoor te weinig wordt betaald? Volgens het CBS was het aantal mensen zonder baan op Schouwen-Duiveland vorig jaar 880, hier zitten vast mensen tussen die dit werk ook graag zouden willen en kunnen doen. Maar als het makkelijker of goedkoper is om iemand uit het buitenland te laten komen dan doen we dat. Maar zijn die arbeidskrachten niet broodnodig in hun eigen land? Landen die doorgaans qua ontwikkeling nog flink wat in te halen hebben.
Wat geeft ons het voorrecht om hen voor ons te laten werken? Zijn ze in die landen blij dat hun jonge krachtige mensen bij ons aan het werk gaan (en wat geld mee naar huis nemen) of zien ze hun vertrek met lede ogen aan? De mannen laten hun land, cultuur en familie achter en komen hier in de meeste gevallen alleen naar toe. Ik heb niet het idee dat ze hier echt thuis of welkom zijn. Ze verdienen hier vast naar omstandigheden redelijk, maar of zij ook díe tijd van hun leven hebben?!
Ander daglicht
Zo komt voor mij de aanleg van glasvezel toch in een wat ander daglicht te staan. Is de extra internet-snelheid het het waard dat hier voor de aanleg arbeidsmigranten naartoe worden gehaald? Wel, we kunnen straks nóg sneller internetten en “A.I.” kan volop ingezet gaan worden. Dit zal ons veel werk uit handen nemen, verwachten we, tot uiteindelijk de computer ons niet meer nodig heeft en veel van ons bureauwerk verdwijnt. Gaan we dan zelf weer ons eigen straatje straten of de handen uit de mouwen steken in de kas? Best een mooi vooruitzicht eigenlijk.
Tekst bij foto: Aanleg glasvezel in de Nieuwe Bogerdstraat
Over Erik:
Erik van Uffelen woont met zijn gezin in Zierikzee. Is bouwkundig adviseur, ontwerper en begaan met de natuur. Hij zet zich als vrijwilliger in voor onder meer het behoud van het landschap, het stimuleren van cultuur en voor duurzaam toerisme in Zeeland.
Artikel Erik van Uffelen Rubriek Wij Schouwen-Duiveland WR 31 mei 2024